Vakum Tüplü Güneş Enerjisi Sistemi Nedir?
Birçoğumuz kullanmasak bile gelip geçerken bazı evlerin çatılarında güneş panelleri görürüz. Bilindiği gibi bu paneller güneş enerjisini kullanarak evlerin içinde ısınma, banyo ve çeşitli ihtiyaçlar için sıcak su temini sağlar. Mühendislik becerisi teknoloji ile birlikte harmanlanınca bu sıcak su elde etme ihtiyacı için çeşitli metotlar geliştirilmeye devam etmektedir.
Son yıllarda geleneksel yöntemlerin yerini vakum tüplü sistemler almıştır. Bu durum da vakum tüplü güneş enerjisi nasıl çalışıyor sorularını beraberinde getirmiştir. Gelin fazla teknik detaylara girmeden dilimiz döndüğünce nasıl çalıştığını ve ne işe yaradığını anlatmaya çalışalım.
Vakum Tüplü Güneş Enerjisi Sistemi Nedir?
Günlük hayatta dışarı çıkacağımızda kahvemizi doldurduğumuz veya en genel kullanımı ile pikniğe gittiğimizde çay doldurup eşe dosta ikram ettiğimiz termos özellikli kaplar vakum sisteminin temelini oluşturur. Sistemin içinde aradaki havası alınmış camlar kullanılmıştır ve bu sayede eğilim arttığı için ısı kaybı da minimize olur.
Bu şekilde daha iyi bir verim elde edildiği için güneşin fazla kendini hissettirmediğini kış aylarında da yüksek verim almak mümkündür. Çünkü asıl olan düşük bir enerjide bile depolama miktarını artırmaktır. Bu sistem sıcak suya en çok ihtiyaç duyulan kış aylarında çıkan o azıcık güneşte bile evlerimizde sıcak su bulmamızda bize yardımcı olur.
Vakum Tüplü Güneş Enerji Sistemi Nasıl Çalışır?
Sistem iki adet borosilikat camın iç içe geçmesi ile oluşur. Borosilikat diye afili şekilde kullanıldığına bakmayın aslında yıllardır düğünlerde hediye götürdüğümüz borcamdır. Camlar tüp şeklindedir ve aralarında vakum bulunmaktadır. İç kısımda kalan cam tüpün dışı püskürtme yöntemi ile alüminyum ve azot karışımı ile kaplanmıştır. Bu kaplanan yüzey sayesinde tüp üzerine gelen ışınlar %93’e kadar emilip ısıya çevrilir. İki cam tüpün içindeki hava da alındığı için sıcaklık olduğu gibi muhafaza edilir. Çünkü hava ile temas eden ışınlar soğumaya başlar. Bu noktada temas edecek hava bulunmadığı için ısı da olduğu gibi kalır.
Kaplanan yüzey tarafından emilen güneş ışınları iç kısımdaki cam tüp içine konulmuş suya geçer. Gelen ışınlar ile ısınan suyun yoğunluğu azalacağı için yukarı doğru çıkar. Ve temel fizik kanunlarına dayalı doğal bir sirkülasyon elde edilir.
Vakum Tüplü Güneş Enerji Sistemi Güvenli Midir?
Vakum tüplü güneş enerji sistemi nasıl çalışır konusu ile beraber ele alınması gereken bir nokta da sistemin güvenli olup olmadığıdır. Kullanıcılar yüksek bir mühendisliğin eseri olan bu sistemi gönül rahatlığı ile kullanabilir. Avrupa ve Avustralya’da önde gelen üniversitelerin yıllar süren ar-ge çalışmaları sonucunda insanlığın hizmetine sunulan bu teknoloji bugün de Dünyanın her yerinde bir çok insan tarafından kullanılmaktadır.
Vakum Tüplerin Kırılma İhtimali Var Mı?
Vakum tüplü güneş enerjisi nasıl çalışır mevzuundan bahsederken sistemde kullanılan camların evlerde kullandığımız borcamlar gibi olduğunu belirtmiştik. Borosilikat camlar bu sistem için özel olarak geliştirilmiş modellerinden seçilir. Dayanıklılığı da laboratuarlarda defalarca test edilmiştir. Bir örnekle açıklamak gerekirse şiddetli yağış alan günlerde rüzgar ile birlikte üzerine 25 mm çapında bir dolu gelse bile kırılmadan durur.
Kullanıcının dikkat etmesi gereken en önemli husus tüplerin içinin boş olduğu dönemlerdir. Uzun süre boş kalan tüplerin içi güneş altında 250 dereceye kadar ulaşabilmektedir. Bu esnada sisteme asla soğuk su vermemek gerekir. Çünkü aşırı sıcak bir ortama soğuk su gelince bu termoşok etkisine sebep olacak ve tüplerde çatlamalar meydana gelecektir.