Traksiyoner Akü Nedir?
Traksiyoner İngilizce bir kelime traction’dan türeyerek dilimize dahil olmuştur. Traction kelimesi hareket ettirme ve çekme anlamlarını taşımaktadır. Traksiyoner akü ise forklift, taşıma bandı ve istif makineleri gibi hareketli araçlara uygun olacak şekilde tasarlanmış bir akü çeşididir. Bu akülerin her bir hücresinde 2 voltluk bir enerji üretilebilir. 1500 defa şarj edilerek kullanılabilme ömrüne sahip olan traksiyoner aküler düzenli bakımları yapıldığında oldukça uzun ömürlü olarak kullanılabilir. Traksiyoner aküye ait hücreler 120’den 1550 saate kadar değişiklik gösteren bir üretim aralığına sahiptir. Diğer akülere kıyasla traksyioner akülerin bakımı daha önemlidir. Düzenli bakım yapmak, aküdeki su kaybını önlemek, hücrelerin deşarj kayıtlarının dengelenmesi gibi hususlara dikkat etmek suretiyle traksiyoner akü daha uzun süreli kullanılabilir.
Traksiyoner Akü Nedir?
Gelişen teknolojik koşullar nedeniyle elektrik enerji süreklilik arz eden bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu kapsamda elektrik enerjisini depo ederek ihtiyaç olduğunda kullanıma sunan aküler devreye girmektedir. Pek çok çeşidi bulunan akülerin stasyoner ve traksiyoner olarak kendi içinde ayrışan türleri de mevcuttur. Sürekli elektrik enerjisine ihtiyacı olan, uzun süreli ve düzenli akım sağlayan traksiyoner aküler geliştirilmiştir.
Stasyoner akülerde olduğu gibi traksiyon akülerin üretiminde de kurşun asit teknolojisi kullanılmaktadır. İngilizce hareket ettirme anlamına gelen traction kelimesinden türetilen bu terimin oluşturduğu traksiyoner aküler elektrik motoruna sahip olan iş makinelerinin çalışmasında rol oynar. Bu aküler negatif ve pozitif kurşun levhalardan meydana gelir. Akü sıvısı yani asit içine yerleştirilen bu kurşun levhalar sayesinde kimyasal tepki ortaya çıkarak iş makinesinin hareket etmesini sağlayan elektrik enerjisi açığa çıkar. Ayrıca akü içerisinde 2 volt büyüklüğünde enerjiye sahip olan birden çok sayıda hücre yer alır. Bu hücreler birbirine özel kablolar ile seri bağlanır. Kurulan seri bağlantı sonucunda hücreler çelik akü kasasına yerleştirilir.
Çevreye zarar vermeyecek şekilde üretilen traksiyoner aküler yeni nesil bir teknolojinin ürünüdür. Diğer akülere kıyasla daha fazla sayıda deşarj döngüsüne maruz almaya elverişlidir. Çelik kasaya sahip olan akü gövdesi sayesinde titreşim, sarsıntı ve olası darbelere karşı dayanıklıdır.
Traksiyoner Akülerin Kullanım Alanları Nelerdir?
- Yer temizleme makineleri
- Karavan
- Demiryollarında kullanılan makineler
- Tekneler ve yatlar
- İstif makinesi
- Personel taşıyıcı olarak kullanılan elektrikli iş makinesi
- Yükseltme aracı
- Golf arabası
Traksiyoner Akülerin Uzun Ömürlü Olacak Şekilde Kullanılabilmesi İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Diğer akülere göre kullanırken daha dikkatli olunması gereken traksiyoner akülerin ömrünün uzun olması için şunlar yapılmalıdır:
- Traksiyoner akü bir yerden diğer bir yere taşınırken darbe ve hasara karşı dikkatli olunmalı ve taşınırken özel aparatlar kullanılmalıdır.
- Şarj ve deşarj döngüsünün uzun ömürlü olabilmesi için uygun şarj redresörü seçilmelidir.
- Kullanılacak olan elektrikli makine ile uyumlu olan, ihtiyacı karşılayacak güç ve kapasitedeki traksiyoner akü seçilmelidir. Uygun akünün tespit edilmesi sayesinde olası arızalanma ile ısa devrelerin önüne geçilmiş olur. Akünün ve elektrikli aracın kullanım ömrü uzatılır.
- Akünün sıvısının azalıp azalmadığı belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. Akü sıvısında azalma görülürse taşmayacak kadar saf su ilavesi yapılmalıdır. Saf suyun içerisine hiçbir yabancı maddenin karışmadığından emin olunması gerekir.
- Traksiyon aküye su ilave edilmesi gerekiyorsa bu işlem akü tam olarak şarj edildikten sonra yerine getirilmelidir. Buna dikkat edilmezse aküden sıvı taşabilir ve kısa devre yaparak akü tamamen zarar görebilir.
- Standart tipteki traksiyoner akülerin şarj kapasiteleri sıklıkla kontrol edilmelidir. Eğer şarj kapasitesi %20 seviyesine düşmüşse akü şarj edilmelidir. Tamamen şarj olana kadar işleme devam edilmelidir.
- Traksiyoner akü şarj edilmeden önce aküde herhangi bir aksaklık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Öncelikle akünün hücre kapakları açılmalı ve içerideki asit düzeyi görülmelidir. Asit seviyesinde bir azalma varsa kurşun plakların üzerini örtmeye yetecek kadar su eklemesi yapılmalıdır.
- Standart tipteki traksiyoner aküler çoğunlukla 8 saatlik kullanım süresine yetecek şekilde tasarlanmıştır. 8 saatlik bir kullanım ömrü için de akünün en az 8 ve en fazla da 14 saat şarjda olması gereklidir.
- Bilindiği üzere traksiyoner aküler 2 voltluk enerjiye sahip olan hücrelerin birbirine bağlanması suretiyle oluşturulmuştur. Söz konusu hücreler kablo ve vida kullanılarak birbirine bağlıdır. Bağlantıların sağlam bir halde olması akünün bozulmaması için oldukça önemlidir. Bu nedenle düzenli aralıklarla gevşemiş vidalar sıkılaştırılmalı, bağlantısı kopan kablolar da onarılmalıdır.
Traksiyoner Akünün Bakım ve Onarımı Nasıl Yapılır?
Traksiyoner akünün daha uzun ömürlü olabilmesi için bakımlarının kesinlikle aksatılmaması gerekir. Yaptırılan düzenli bakımlar sayesinde aküden elde edilen verimlilik artar, akü kapasitesi yükselir ve akünün ömrü uzar. Bu akünün bakımında hücreler, kurşun plakalar veya seperatör gibi akü parçalarının yıpranıp yıpranmadığı kontrol edilir. Eğer yıpranan parça varsa değişimleri yapılır. Bu sayede akü eski verimliliğinde yeniden işlev göstermeye başlamış olur.
Traksiyoner Aküye Yapılan Düzenli Bakımın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
- Akünün kullanılacağı süre uzatılır.
- Akü daha yüksek performans göstererek daha verimli çalışır.
- Akü hücrelerinin erkenden bozulması engellenir.
- Yeniden şarj etme işlemi daha kısa sürede tamamlanır.
- Akünün içerisindeki sıvının tükenmesi engellenir.
- Akünün ısa devre yaparak bozulmasının önüne geçilir.
- Akü sayesinde işlev gösteren iş makinesi ve forklift gibi araçların zarar görmesi engellenir ve kullanım ömrü uzatılmış olur.
- Aküye uygulanan sülfat çözme işlemi sayesinde şarj etmedeki aksaklıklar giderilmiş olur.
- Vardiyalar arasındaki akü değişimi azalır.