Inverter (invertör) Nedir? Inverter Ne İşe Yarar?
Inverter (invörtır okunur), doğru akımı, alternatif akıma çeviren cihaza verilen isimdir. Elektriksel bir güç dönüştürme elemanı olarak da tanımlanabilir. İnvertör ya da inverter olarak kullanılır. Inverter İngilizce bir kelimedir. Inverter kelimesinin anlamı, inverter kelimesinin Türkçe anlamı güç dönüştürücü ya da evirici olarak tanımlanır. İnvertörler herhangi bir DC kaynaktan aldığı gerilimi işleyen ve AC gerilimi elde etmek için kullanılan güç elektroniği devrelerine verilen isimdir. İnvertörün ters işlevli haline redresör ya da doğrultucu adı verilir. İnvertör çalışma prensibi nasıldır sorusunun yanıtı ile devam edelim. İnverterler elektrik üretmezler, akülerde bulunan 12 v doğru akımı kullanırlar ve 220 v AC’ye çevirirler. Kullandığı bu enerjiyi de aküden çekerler.
Inverter Ne İşe Yarar?
İnverterlerin geliştirilme amacı öncelikli olarak tasarruf sağlamaktır diyebiliriz. Mekanik aksam hatalarını azaltır ve parçaların tamir, bakım maliyetlerini aza indirir. İnvertörün faydası aynı zamanda parçaların ömürlerini uzatmasıdır. İnvertör reaktif enerjiyi azaltır ve tasarruf sağlanmasını sağlar. Yenilenebilir enerji kaynaklarında kullanılan inverterler yüksek verimlilik ve güvenilirlik sağlar. Gece olduğunda elektrik kaynağı olarak şebekeyi kullanırken, gün içerisinde enerjiyi fotovoltaik paneller aracılığı ile elde eder.
İnverter Çeşitleri Nelerdir?
İnverterler solar sistemlerinin de önemli bir parçasıdır. Solar sistemlerde kullanılan 2 çeşit inverter vardır. İlki on-grid inverterlerdir. On-grid inverterler lisanssız güneş enerjisi sistemlerinde üretilen elektriği dönüştürmek için kullanılır. Üretilen elektriğin depolama ihtiyacı yoktur direkt şebeke gerilimine dönüştürülür ve dağıtım şirketlerine iletimi sağlanır. Bir diğer inverter çeşidi ise off- grid adı verilen inverter tipidir. Off-grid sistemlerinde kullanılan inverterler şebeke elektriğinin olmadığı yerlerde daha yaygın olarak kullanılır. Kendi içlerinde ayrımları mevcuttur. Off-grid inverterlerde iki tip çıkış dalgası vardır. Bunlardan biri modifiye sinüs olarak tanımlanır diğeri ise tam sinüs adındadır.
Modifiye Sinüs ve Tam Sinüs Nedir?
Modifiye inverterin bir diğer adı kare dalga inverterdir. Modifiye inverterler tam sinüs inverterlerden farklıdır, onlar gibi saf sinüs çıkış dalgası vermezler bu nedenle buzdolabı ya da çamaşır makinası gibi hassas motorlu cihazlarda kullanıma uygun değildirler. Modifiye inverterin fiyatı, tam sinüs invertere göre daha uygundur. Tam sinüs inverter nedir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Tam sinüs inverter, akülerden gelen DC voltajı şebeke dalgası frekansında çıkarmaya yarar. Modifiye inverterin aksine buzdolabı ya da çamaşır makinası gibi hassas motorlu cihazlarda rahatça kullanılır. Bu nedenle modifiye inverterlere kıyasla daha yaygın bir kullanımı vardır demek mümkündür. İnverter seçiminde dikkat edilmesi gerekenlerden biri inverter gücünün sisteminizde kullanacağınız güçlerin toplamından daha büyük olmasıdır. Kullanacağınız cihazların gücü önemli bir noktadır çünkü inverter hepsinden daha büyük olmalıdır.
İnverter Nerelerde Kullanılır?
İnvertörlerin kullanım alanı genellikle televizyonlar, aydınlatma lambaları, bilgisayarlar ya da elektrikli el aletleri gibi alanlardır. Yanı sıra kaynak makinaları, arabalar, tekneler ya da mobil ortamlarda da çalıştırılmaya olanak sağlar. İnvertörlerin ideal olduğu alanlardan biri de rüzgâr ve güneş enerjisi sistemleridir. Ayrıca araç içi laptop, kamping, tekneler ve LCD TV’ler için de idealdir.
Bu tip cihazların kullanımı her geçen gün biraz daha artıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri sağladığı tasarruftur. Yenilenebilir enerji kaynaklarına duyulan ihtiyaç ve ilginin artması ile bu kaynaklardan elde edilen enerjinin kullanıma uygun hale getirilmesi önemlidir. Bu noktada inverter ve benzeri cihazların kullanımı her geçen gün ivme kazanmaya devam edecektir.