Güneş Enerjisi Santrallerinde Panel Kirliliği ve Panel Temizliği
Güneş enerjisi santralleri verimli bir biçimde ortalama 25 yıl çalışırlar. Yapılacak ekonomik analizlerde bu veri göz önünde bulundurulmalıdır. 25 sene boyunca sürekli olarak enerji üretecek bir sistemde yaşanacak ufak bir verimlilik problemi, yıllar içerisinde katlanarak artacaktır. Güneş enerjisi santrallerinde verimlilik, enerji kayıplarıyla belirlenir. Çevresel, koşullar, tasarım, kullanılan malzeme, işçilik, panel yüzeyinin kirliliği, tozlanma gibi konular güneş enerjisi santrallerinin verimliliği doğrudan etkiler. Bu nedenle yatırımcılar ve uygulamacılar tarafından iyi analiz edilmelidir.
Güneş panellerinde bulunan silikon hücreler, güneş ışığını direkt olarak elektrik enerjisine dönüştürürler. Fotovoltaik prensibe göre çalışan bu yapıların üzerine fotonlar düştüğünde, panel uçlarında doğru akım üretilir. Güneş panellerinin değerleri, kullanım esnasında ürettikleri güç tarafından belirlenir. Monokristal, polikristal veya amorf yapıda olan bu panellerin verimlilikleri yüzde 5 ile yüzde 20 arasında değişiklik gösterir. En yüksek verimlilik, monokristal yapıdaki panellerden elde edilir. Güneş panellerinin nominal güçlerini üretebilmeleri için ortam koşullarının uygun ve yüzeyinin temiz olması gerekir.
Güneş panellerinin üzerinde oluşabilecek kir, toz, kuş dışkısı verimliliği düşürür. Kirli ve tozlu ortamlara kurulan ve 7/24 açıkta tutulan güneş panellerinde yüzde 30'luk bir güç kaybı yaşanabilir. Deterjanlar ve çeşitli kimyasallarla güneş panellerini temizlemek çok fazla zaman aldığı gibi, pahalı, çevre ve personel için de tehlikelidir. Üstelik panellerin yapısına zarar verme potansiyeli de vardır.
Güneş panellerinin maksimum verimlikte çalışmasını istiyorsanız belirli aralıkları Ultra De İyonize Saf Su ile temizlenmesi, bakımının yapılması gereklidir. Fotovolitik sistemlerde ana hedef, maksimum verim alıp maliyetin azaltılmasıdır.
Güneş Enerjisi Santrallerinde Verimliliği Düşürebilecek Durumlar
- Şebeke, kuyu veya taşıma suyu ile yapılan temizleme sonucunda meydana gelebilecek kireç izleri,
- Panellerin hemen yanında bulunan ağaçların yaprakları, reçineleri, tohumları ve organik salgıları,
- Rüzgarla taşınan tozlar,
- Kuru veya yaş toz çökmeleri,
- Polen ve çiçek tozları,
- Tarımsal ilaç tozları,
- Endüstriyel hava kirliliği sebebiyle oluşan is ve kurum,
- Yüksek nem ve sıcaklık sebebiyle meydana gelen kirler,
- Toprak yollardan kalkan toz, egzoz gazi ve demiryolu hatlarının etkisi,
- Kuş pisliği
- Deniz kenarı, tarım arazisi veya hayvan kümesine yakın bölgelerde oluşabilecek toz ve amonyak izleri,
- Yanlış temizleme sonucu meydana gelebilecek kırılma, mikro çatlama,
- Kimyasal kullanımı sonucunda oluşabilecek korozyon.
Ultra De İyonize Saf Su Nedir?
De İyonizasyon, su içerisinde bulunan katyon ve anyon iyonlarının giderilmesi işlemine verilen addır. Demineralizasyon da denin bu işlemde kullanılan suyun kalitesi oldukça yüksektir. Fiziksel bir işlem sonucunda elde edilse de bu suyu üretebilmek için uzmanlık gerektiren ekipmanlara ihtiyaç vardır. Bu nedenle demineralizasyon tesisinde üretilmesi gerekir.
Ham suyun içerisinde bulunan iyon miktarı suyun yüküdür. Bu ham su, içerisinde reçine dolgusu olan iyon değiştiricilerden geçer. Ham suyun içeriğindeki katyonik yükler, H iyonuyla, anyonik yükler de OH iyonuyla değiştirilir. Bu sayede su, istenilen miktarda demineralize edilerek sistemden çıkar. İyon yüklerini toplayan reçineler belirli bir süre içerisinde doygunluk seviyesine ulaşırlar yani tükenirler. Tükenene reçinelerin yenilenmesine ise rejenerasyon adı verilir.
Ultra De İyonize Saf Su Nerede Kullanılır?
Ultra De İyonize Saf Su, laboratuvar uygulamalarında, akvaryumlarda, kurşun - asit tipli araç akülerinde, nemlendiricilerde, buharlı ütülerde, araç soğutma sistemlerinde, lazer kesim aletlerinde, kozmetik ürünlerde, yangın söndürme ekipmanlarında, uçak motoru soğutma sistemlerinde, fotovoltaik panel, araç, uçak ve pencere yıkama sistemlerinde kullanılır.
Saf su, elde edilme yöntemlerine göre farklılık gösterir. Distile su, ters ozmoz, aktif karbon filtrasyonu, ileri oksidasyon sistemi gibi çeşitleri bulunur. Laboratuvar ortamında ve ameliyatlarda kullanılan her türlü araç ve gereci sterilizasyonunda kullanılır.
Güneş Enerjisi Santralleri Neden Ultra De İyonize Saf Su İle Temizlenmelidir?
- Ultra De İyonize Saf Suyun toplam çözünmüş kate madde miktarı sıfırdır.
- Ultra De İyonize Saf Su ile temizlenen yüzeylerde tortu ve leke kalmaz.
- Mineral izi kalmadığı için hücreler güneş ışığını daha iyi soğururlar.
- İletkenliği azaltıldığı için temizlik sırasında çalışanların yüksek voltaja kapılma riski son derece azdır.
- Panellerdeki her türlü kir ve lekeyi kimyasal kullanımına gerek kalmadan temizler.
- Deterjan ya da kimyasal kullanılmadığı için güneş panelleri uzun süre temiz kalır.
- Toz, polen gibi havaya karışan maddeler panele yapışacak alan bulamazlar.
- Kurulama ve silme işlemi gerektirmez.
- Besleyici özelliği olmadığı için Ultra De İyonize Saf Su ile temizlenen panellerin altında bitki yetişmez. Bu sayede panellere gölge yaparak verimliliği düşürecek bir bitki olmaz.
- Çevreyi kirletmez, doğa dostudur.
- Ultra De İyonize Saf Su ile temizlenen yüzeyler korozyona uğramaz. Bu sayede yıllar geçse dahi ilk günkü görünümü korur.
- Ultra De İyonize Saf Su ile yıkanan panel, kirli bir panele oranla yüzde 30 daha verimli çalışır.
- Dünyanın neredeyse her yerinde güneş panelleri Ultra De İyonize Saf Su ile temizlenir.
Güneş Panelleri Temizlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Temizlik ve bakım esnasında yüksek voltaja dikkat edilmelidir.
- Ultra De İyonize Saf Su ile karbon fiber borularının iletkenliği az olduğu için temizliğin verimi artar.
- Endüstriyel çatılarda konumlanan santrallerin temizliği esnasında yüksekten düşme durumuna karşın uzatma boruları kullanılarak kişinin elle yetişemeyeceği noktalar da temizlenir.
- Temizlik sırasında PV panellerin üzerine basılmamalı veya üzerinde yürünmemelidir.
- Üstüne basılan panellerde gözlü görülemeyecek mikro çatlaklar meydana gelir.
- Meydana gelebilecek bu mikro çatlaklardan giren yağmur ya da temizlik suyu santrale ciddi hasar verebilir. Bu mikro çatlaklar termal kamerayla tespit edilebilir.
- Kuyu ya da taşıma suyuyla yapılacak temizlik panellerin korozyona uğramasına sebep olur. Böylece santralin ömrü kısalır.
- Güneş enerjisi sistemleri her mevsim öncesi Ultra De İyonize Saf Su ile temizlenmelidir.
- Temizliği ve bakım aynı anda yapılması gereken panellerde solar fırça kullanılmalıdır.
- Temizlik ve bakım sürelerini düzenli aralıklara yapmak, aksatmamak gerekir.