Corona Virüs Günlerinde Evden Çalışma Rehberi
Ülkece ve hatta dünyaca zor bir dönem geçiriyoruz. 14 gün kuralı, karantina önlemleri, “evde kal” çağrıları derken corona virüs ile yoğrulduğumu ve bir hayli yorulduğumuz günlerdeyiz. İşin ciddiyetinin farkında olan bireyler olarak bu dönemde evlerimizden çalışıyoruz ve çok ihtiyaç olmadıkça dışarıya çıkmıyoruz. Çünkü biliyoruz ki temas, virüsün en büyük beslenme kanalı. Bu nedenle mümkün olduğunca sosyal mesafemizi korumaya çalışıyoruz evin içinde bile. Hal böyle olunca bütün mağazalar online satışa yönelirken, şirketler de çalışanlarına evden çalışma konusunda destek oluyor. Home Office olarak çalışan ve geçimini freelance olarak sağlayanlar için daha alışılagelmiş bir durum evden çalışmak. Ancak kurumsal şirketlerde ya da daha önce evden çalışma deneyimi olmayan çalışanlar birtakım zorluklar yaşıyor olabilir. Bu süreci sorunlarla değil birbirimize destek olarak ve çözüm odaklı geçirmeliyiz. Evden çalışma konusunda belki tecrübeniz yok ve belki gereken konsantreyi sağlayamıyor olabilirsiniz. Bunun için kimse sizi yargılamayacaktır. Ancak basit ipuçları ile evde çalışmayı daha verimli hale getirebilir ve böylece işlerinizi aynı şekilde, aynı disiplin ile sürdürebilirsiniz. Bu yazımızda sizinle evden çalışırken birkaç dikkat noktası paylaşacağız hem konsantre olmak için hem de veriminizi daha da arttırmak için. Zaten hepsi zincirin birbirine bağlanan halkalarından ibaret. Evet, şimdi gelin şu maddelere kısa bir göz atalım.
1 - Günlük ev kıyafetinizi giyin!
Belki çok gereksiz bir detay gibi görünebilir ancak resmin bütününe baktığımızda önem arz edebilir. Pijama takımları ile işin başına oturmamaya özen gösterin. Evde, kendinizi rahat hissedeceğiniz bir kıyafet giyin. Evet, takım elbise ya da iş kıyafeti giyin demiyoruz ancak sizi rehavete sokacak kadar salaş olmanıza da gerek yok bu süreçte…
2 - Çalışma saatlerinizi planlayın!
Çalışma saatlerinizi en başından sıkı tutarsanız, bu duruma adapte olmanız daha kolay olacaktır. Sabah iş hangi saatte başlıyorsa o saatten 30 dakika önce kalkın, kendinize bir kahvaltı hazırlayın ve güzelce güne hazırlanın. Sonrasında tam işe başlama saatinde bilgisayarınızın başına geçin. Evet, evden çalışma iş saatleri bakımından esnek duruyor olsa da fazlaca rahatlamaya müsait bir ortam. Bu rahatlamanın size “yığılan işler” olarak dönmesini istemiyorsanız yapmanız gereken çalışma saatlerine tam uyum sağlamak; video call ya da online meeting olmasa dahi…
3 - Müzik ile arının!
Şu süreçte ihtiyacımız olan en önemli şeylerden biri moral. Morali yerine getirmek için de ruhu bir güzel beslemek gerek. Sabah bilgisayara oturunca kendinize neşeli, eğlenceli ve kıpır kıpır müzikler açın. Ofis arkadaşınızın rahatsız olma durumu da yok, tadını çıkarın!
4 - Çalışma masanızı düzenleyin!
Çalışma masanızın düzenli olması, iş şevkinizi arttıracaktır. Dağınık masa, dünden kalan kahve bardakları, boş su şişeleri derken gözünüzün dağınıklığa alışmasına izin vermeyin. Toplu bir çalışma ortamı, çok daha rahat bir zihin yaratacaktır.
5 - Bir gün önceden yarını planlayın!
İşler bu sıra çığırından çıkmış olabilir, hangimiz şaşırmadık ki! Bu süreçte yapmanız gereken düzenli ve disiplinli çalışmayı elden bırakmamak. Gün bittiği zaman hazır servise, otobüse ya da arabayla eve yetişme telaşınız yokken bu süreyi iyi değerlendirin. Trafikte eve gitmek için harcayacağınız zamanı planlamaya ayırın. Doğru planlama, iş akışınız ve veriminiz için altın niteliğindedir. Örneğin yarının planlamasını taslak olarak hazırlayın. Böylece yarın sabah işe oturduğunuzda önünüzdeki taslak sayesinde karışmaz ve işleri sırasıyla yaparsınız. Önem sırasına göre işlerinizi yazın ve ertesi sabah birer birer uygulama kısmına geçin.
6 - Teknolojiden yararlanın!
Eliniz teknolojiye pek yatkın olmayabilir ancak şu an daha rahat çalışmak için teknolojiye sarılmanın tam zamanı. Ekibi uzaktan yönetmek ya da bir ekibin parçası olmak yeni bir tecrübe olabilir ancak bu durum sürecin zor geçeceğine işaret etmez. Ofis ortamında bulunmadığınız zamanlarda, uzaktan çalışmalarınız kolaylaştıracak birçok tool, araç var. Şirketiniz için uygun olan sistemi seçebilir ve çalışmalarınızı bu sistem üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin toplantılar için Google Hangouts, Skype gibi programları tercih edebilir ve işleri biraz da teknolojinin ellerine bırakabilirsiniz.
7 - Ve son: moralinizi yüksek tutun!
Şu an en çok ihtiyacımız olan şeylerden biri moral. Ne kadar yüksek tutarsak bu süreci o kadar kolay atlatırız. Bu durum her zaman böyle devam etmeyecek, eğer birey olarak üzerimize düşeni yaparsak ve uzmanların çağrılarına, uyarılarına uyarsak kısa süre sonra ofislerimizde, işlerimizde olacağız. Bu süreçte moral bozmak, birbirimizin motivasyonunu olumsuz etkilemek fayda sağlamayacaktır. İşleri aynı disiplin ve verim ile kotarmak için ihtiyacımız olan tek şey motivasyonumuzu her zaman yüksek tutmak…